3° De grootste keepers in België sinds 1985

Als men over Voetbaldoelen spreekt, dan spreekt men ook over hun keepers of doelmannen. België heeft een rijke traditie aan grote keepers in het verleden, maar ook in het heden. Een voetbaldoel is voor hen als een tweede thuis. Tussen de palen zijn ze onoverwinnelijk en vaak bepalend over winst of verlies. Zeker wanneer op het allesbeslissende penalty’s gaat. Mocht een voetbaldoel kunnen spreken, zouden we urenlang kunnen luisteren naar alle anekdotes die ze voorgebracht hebben. We kunnen ze niet allemaal opsommen maar geven toch even de namen van de bekendste keepers die België voortgebracht heeft.

Recente doelmannen op rust :

Jean-Marie Pfaff is misschien wel wereldwijd de bekendste doelman, speelde voor SK Beveren en FC Bayern Munchen. Won in 1978 de gouden schoen en was in 1987 uitgeroepen tot wereldkeeper van het jaar. Bij ons zal hij altijd het gezicht blijven achter de tv reeks, de Pfaff’s ‘El sympatico’ en van het legendarische interview in het Duits, waar hij bij Bayern Muchen in het voetbaldoel stond.

Michel Preud’homme is die andere wereld bekende man in het voetbaldoel. Successen bij Standard Luik, KV Mechelen & Benfica uit Portugal. Hij werd 4x na elkaar keeper van het jaar 1988 tot 1991 en was 2x gouden schoen winnaar in 1987 & 1989, toen hij in het voetbaldoel stond bij KV Mechelen. Na zijn geslaagde taak als doelman werd hij een gelauwerd trainer, bij Standard Luik, KAA Gent, FC Twente, Al Shabab, Club Brugge en opnieuw Standard Luik. 

Filip De Wilde maakte het mooie weer onder het voetbaldoel in de jaren ’90. Hij kwam uit voor vele ploegen waaronder KSK Beveren, RSC Anderlecht, Sporting Lissabon, Sturm Graz, Sporting Lokeren om te eindigen in de Kempen bij verbroedering Geel, waar ze toen een ernstig keeperprobleem hadden. Hij werd 2x keeper van het jaar in 1994 en 2000 bij RSC Anderlecht.

Gilbert Bodart brak door in de jaren ’80, hij was 10 jaar lang de nummer 1 onder de doellat bij Standard Luik. Hij werd 4x keeper van het jaar in 1985, 1986, 1992 en 1995. Bij de Rode duivels stond hij in de schaduw van die andere grote namen zoals Jean Marie Pfaff en Michel Preud’homme.  Hij zette zijn carrière verder bij Bordeaux Bressia, Ravenna en KSK Beveren. Nadien werd hij nog trainer bij KV Oostende, La Louvière en CV Visé

Geert de Vlieger verdedigde in het voetbaldoel onder andere KSK Beveren, RSC Anderlecht, Willem II, Manchester City FC, SV Zulte Waregem en Club Brugge. Na zijn voetbalcarrière nestelde hij zich bij de betaalzender Play Sports van Telenet. Hij was ook al meerdere keren gast analist bij Sporza voor verschillende internationale voetbalavonden en bij de talkshow om zijn voetbalkundig inzicht en redenaarsvermogen.

Danny Verlinden is met één club onvoorwaardelijk verbonden, hij is een icoon en record aantal wedstrijden spelen voor Club Brugge. Het voetbaldoel op het veld van Club Brugge was jaren zijn domein. Hij heeft ook nog steeds record van 1390 minuten een clean sheet te houden. Hij is in 1993 en 2003 verkozen tot keeper van het jaar. Na zijn carrière is hij keeperstrainer geworden, eerst bij zijn geliefde Club Brugge, totdat hij in 2014 aan de deur gezet werd. Toch blijft een voetbaldoel heilig voor hem en is sindsdien keeperstrainer bij stadsgenoot Cercle Brugge.

Stijn Stijnen met een Italiaanse moeder heeft het mooie weer gemaakt in het voetbaldoel bij Club Brugge. Hij kon in zijn carrière de trofee voor keeper van het jaar niet winnen en werd in 2011 na een internetschandaal aan de kant geschoven. Hij heeft dan nog2 seizoenen bij Beerschot AC gespeeld om daarna KSK Hasselt te reden van de ondergang. Hij zat ook even in de politiek, waar hij wegens domicilie problemen zijn mandaat moest neerleggen. Sinds 2018 is hij aan de slag bij Patro Eisden Maasmechelen.

Silvio Proto groeide tot zijn 6de op in Sicilië, Italië en begon op zijn 16de een voetbalcarrière in het voetbaldoel bij La Louvière, waar hij in 2005 voor de eerste keeper van het jaar werd. Daarna speelde hij 10 seizoenen bij RSC Anderlecht, met een kleine onderbreking in Germinal Beerschot. Hij werd in 2012 en 2013 met RSC Anderlecht ook nog keeper van het jaar. Om te eindeigen bij KV Oostende, Olymiakos Piraeus en Lazio Roma. 

Philippe Vande Walle begon zijn voetbalcarrière bij Sporting Charleroi, echter na één seizoen verruilde hij zijn voetbaldoel met dat van Club Brugge. Hij was 10 jaar lang het gezicht in het voetbaldoel bij Club Brugge, maar trok daarna naar Germinal Beerschot waar hij in 1996 keeper van het jaar werd. Daarna ging hij nog langs K Lierse SK, Eendracht Aalst en werd nog even op het einde van zijn carrière opgevist bij Club Brugge. Na zijn voetbalcariere werd hij keeperstrainers en stond hij 2 jaar lang in het voetbaldoel bij Pinanti is Pinanti, de talkshow van Frank Raes. Vande Walle droomt om ooit keeperstrainer te worden van Bayern Munchen.

Francky Van den Driessche verdedigde het voetbaldoel van 1991 tot 2007. Hij speelde eerst bij SV Waregem om daarna bij Excelsior Moeskroen uit te komen en er in 2002 uitgeroepen werd als keeper van het jaar. Met een kleine tussenstop in Cercle Brugge, ging Van Den Driessche aan de slag als keeperstrainer bij Excelsior Moeskroen. 

Koop een voetbaldoel van Calzio en wie weet wordt jou kind ooit ook opgenomen in de lijst der allergrootste keepers van zijn generatie. Calzio Voetbaldoelen in aluminium zijn prijs/kwaliteit Voetbaldoelen op de markt. Ze dragen ook het etiquette van ‘Made in Belgium’, daar ze ontwerpen en geproduceerd worden in Grobbendonk, in de Antwerpse Kempen. Door een Calzio Voetbaldoel te kopen voor je tuin, ben je zeker van een veilig en stabiel Voetbaldoel voor jarenlang voetbal en speel geluk.

Huidige generatie top 5 Voetbaldoel mannen?

Thibaut Courtois is momenteel de allergrootste doelman ter wereld en maakt een grote kans om Jean Marie Pfaff te onttronen als beste Belgische doelman ooit! Hij begon zijn professionele voetbalcarrière bij RC Genk waar hij in 2011 keeper van het jaar werd en zich in de kijker speelde van het Engelse Chelsea. Hij zette zijn handtekening onder een contract en RC Genk had nog gehoopt van hem een jaar te huren. Maar hij werd eerst nog verhuurd aan Atletico Madrid om na 3 seizoenen weer aan te sluiten bij de A-kern van Chelsea. Mede door zijn familiale omstandigheden verkoos hij toch om terug te keren naar Madrid, maar dan aartsrivaal Real Madrid. Daar maakt hij nog steeds het mooie weer in het voetbaldoel. Hij werd er in 2018 uitgeroepen tot Wereldkeeper van het jaar. Verder is Thibaut Courtois al jaren de nr 1 keeper voor de Belgische nationale ploeg, de Rode Duivels.

Simon Mignolet speelde in zijn jeugd bij enkele lokale Limburgse voetbalploegen om zo zijn professionele voetbaldoel carrière te beginnen bij Sint Truiden VV en daar in het jaar 2010 de eerste keer keeper van het jaar te worden en zich in de kijker speelde bij enkele Engelse voetbalploegen. Zo ging hij onder meer Sunderland AFC en Liverpool FC spelen. Een geslepen en bekwaam bestuur van Club Brugge, bracht wat niemand voor mogelijk hield, de keeper weer naar Belgische bodem en geldt sindsdien als de beste keeper in de Belgische competitie. Hij won 4x na elkaar de trofee van beste keeper van het jaar van 2019 tot 2022 en werd in 2022 ook winnaar van de Gouden Schoen met een record aantal punten. Hij kon een aantal keren invallen als keeper van de Rode Duivels, maar moest meermaals het Voetbaldoel laten aan Thibaut Courtois.

Koen Casteels begon zijn voetbalcarrière bij RC Genk, maar na 2 seizoenen begon hij aan zijn Duits avontuur, hij ging naar de Duitse competitie en blijft daar nu al gans zijn carrière, eerst bij Hoffenheim II, vervolgens stapte hij over naar Wolfsburg, die hem meteen verhuurde tot het einde van het seizoen aan degradatie kandidaat Werder Bemen. Nadien is hij de vaste man in het voetbaldoel bij Wolfsburg.

Matz Sels begon die bij de jeugd van Kontich FC begon, zette eerste bij de jeugd en dan professionele voetbaldoel carriere verder bij K Lierse SK waar hij vier jaar in het Voetbaldoel stond. Dit voetbaldoel ruilde hij in voor dat van KAA Gent, waar hij in 2015 keeper van het jaar werd verkozen. Hij ging even langs bij Newcastle United, om het seizoen daarop uitgeleend te worden aan RSC Anderlecht. Deze slaagde er niet om de aankoop te lichten en ging hij vervolgens tot op heden zijn voetbaldoel kunsten uitoefenen bij RC Strasbourg.

Thomas Kaminski wiens vader van Poolse origine was, heeft een hobbelig parcour afgelegd in zijn voetbaldoel carrière, hij ging van 3 jaar Germinal Beerschot, naar de nieuwe Beerschot AC om in dat zelfde seizoen nog aan de slag te gaan bij RSC Anderlecht e Oud Heverlee Leuven, om dan enkele jaren bij RSC Anderlecht te blijven. Met nog een tussenstap in Anorthosis Famagusta en FC kopenhagen, kwam hij weer in België bij KV Kortrijk, KAA Gent om vervolgens weer op buitenlandse reis te gaan bij Blackburn Rovers.

Koop een voetbaldoel van Calzio en wie weet wordt jou kind ooit ook opgenomen in de lijst der allergrootste keepers van zijn generatie. Calzio Voetbaldoelen in aluminium zijn